ICT, patiënt en zelfmanagement - tips, links en informatie
Keuzehulpen in Thuisarts.nl

Om patiënten te helpen bij het maken van keuzes rondom hun gezondheidsklachten en behandeling zijn er in Thuisarts.nl diverse keuzehulpen te vinden. Het gebruik van keuzehulpen draagt bij aan de zelfredzaamheid van patiënten en geeft inzicht in wat patiënten zelf kunnen doen en wanneer zij contact met de huisarts moeten opnemen.

Onder andere de volgende keuzehulpen zijn al beschikbaar:

  • CVA: welke behandeling voor arm-handfunctie
  • CVA: welke behandeling voor lopen
  • Depressie: een behandeling kiezen
  • Hernia: afwachten of een operatie
  • Keeloperatie bij kinderen met keelontsteking, wel of niet?
  • Osteoporose: wel of geen medicijnen slikken om botbreuken te voorkomen
  • Overgangsklachten: wel of geen hormonen slikken?
  • Spontane klaplong: wel of niet plakken?
  • Trommelvliesbuisjes of afwachten bij slijmoren en oorontstekingen?
  • Verhoogde kans op hart- en vaatziekten: risicometer hart- en vaatziekten

Klik hier voor de keuzehulpen in Thuisarts.nl.

Thuisarts.nl, weet u de laatste nieuwtjes al?
U kent ongetwijfeld Thuisarts.nl en gebruikt het waarschijnlijk in de dagelijkse praktijk. De site is onlangs weer uitgebreid en is constant in ontwikkeling. Via Twitter is de laatste tijd veel informatie gedeeld omdat huisartsen aangenaam verrast waren dat dit soort informatie ook beschreven staat op Thuisarts.nl. We hebben deze informatie voor op een rijtje gezet:


Nog enkele praktische tips:
  • U kunt vanuit Thuisarts.nl ook informatie delen via Whatsapp in plaats van e-mail, hier vindt u de uitleg. U dient hiervoor wel uw mobiele nummer bekend te maken aan uw patiënten
  • U kunt informatie op een Thuisarts.nl-pagina eenvoudig mailen via de knop 'deel'. Zo kan de assistente voorafgaand aan het consult bijvoorbeeld informatie aan de patiënt sturen
  • Thuisarts.nl houdt u via Twitter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en actualiteiten https://twitter.com/thuisarts 
  • Voor mensen die moeite hebben met lezen staan er op Thuisarts.nl diverse video’s met uitleg https://www.thuisarts.nl/overzicht/videos  en https://www.thuisarts.nl/overzicht/videos#psychische-problemen 
Zoveel Astma/COPD apps hoe maakt u een keuze?
Robin van der Putten (kaderarts Astma-COPD): “Het aantal apps dat wordt aangeboden op het gebied van Astma-COPD is enorm. Hoe maakt u samen met uw patiënt een goede keuze?

In een onderzoek dat onlangs gepubliceerd is in het ‘International Journal of COPD’’( Juli 2019) zijn bestaande Astma-COPD apps op diverse criteria beoordeeld. daaruit is een lijst voortgekomen met goede apps die voldoen aan de gestelde criteria.

Daarnaast zijn de apps op Thuisarts.nl allemaal wetenschappelijk onderbouwd. Welke app uw patiënt kan gebruiken, hangt af van wat bij hem of haar past.

Welke apps gebruikt Robin van de Putten zelf?
“ik verwijs eigenlijk altijd naar Thuisarts.nl. Daar staan ook de beste apps vermeld. Ik noem er even twee ”.

1) Stoppen met roken
Stoppen met roken is voor de meeste patiënten erg lastig. Apps bieden ondersteuning. In een gesprek met de patient kan bekeken worden welke app het best bij de patiënt past
Op Thuisarts.nl onder het kopje “stoppen met roken met ondersteuning van een app” vindt u deze apps en een overzicht van de 5 beste stoppen met roken apps:

2) Jongeren met Astma
Voor jongeren met Astma die moeite hebben hun medicatie goed in te stellen is de app astmaatje uitermate geschikt. “ïk zie regelmatig jongeren in mijn praktijk waarvan de medicatie niet goed is ingesteld . Deze jongeren raad ik aan Astmaatje te gebruiken.”

Deze app is speciaal voor jongeren tussen de 12 en 17 jaar met Astma. Met de app houden ze d.m.v. de logboekfunctie bij hoe het met hun Astma gaat en krijgen ze tips over wat ze kunnen doen als het minder gaat. Hierdoor krijgen ze hun Astma beter onder controle. Ze leren met behulp van de app hoe ze zelf de medicatie kunnen aanpassen waardoor hun klachten verminderen.
De jongeren krijgen informatie over hun eigen ziekte en het verloop ervan en dit zorgt voor een ander gesprek met de huisarts. “Ik heb zelf erg goede ervaringen met deze app en kan hem van harte aanbevelen”, aldus Robin van der Putten.
Nuttige patiënten informatie


Er zijn diverse websites die patiënten goede informatie bieden, zoals Thuisarts.nl

Op deze plek willen wij enkele sites extra uitlichten: