Persoonlijke aandacht voor effecten van voeding en leefstijl
Persoonlijke aandacht voor effecten van voeding en leefstijl
"Door me te verdiepen in voeding en insuline resistentie kan ik diabetes patiënten veel gerichter helpen”, aldus Lieneke van de Griendt van praktijk Huisartsen Schiedam Noord.

"Ik vraag patiënten tijdens de jaarcontrole naar hun motivatie om klachten te willen verminderen of medicatie te willen afbouwen. Als die er is, leg ik de relatie uit tussen epigenetische factoren (in lekentermen uiteraard: voeding, leefstijl, beweging, voldoende slaap en ontspanning, zingeving en liefdevolle relaties). Dan brengen we samen in kaart waar de knelpunten liggen voor de patiënt en hoe hij/zij graag zou willen starten met veranderen/beïnvloeden van dit knelpunt. Afhankelijk van waarvoor de patiënt kiest, maken we een plan van aanpak. Als dat de voeding betreft (en dat is heel vaak het geval), kan ik dankzij mijn nieuwe kennis zelf goede adviezen geven en dan plannen we een aantal vervolgconsulten, maximaal drie. Als het daarmee niet lukt, verwijs ik naar een diëtiste of voedingstherapeut met een gericht verzoek. Zo kan het ook zijn dat er verwezen wordt naar begeleiding op een ander vlak van leefstijl verandering, bijvoorbeeld stoppen met roken, een cursus mindfullness, yoga of therapie op het meer psychologische vlak.

Enorme motivatie
De patiënt krijgt hierdoor de regie mbt de eigen gezondheid en is hierdoor enorm gemotiveerd. Ook het feit dat ik uitleg geef over de oorzaak van diabetes (insuline resistentie) en achter de nieuwe vormen van aanpak middels voeding sta (bijvoorbeeld het low carb dieet of het ketogeen eten), maakt dat een patiënt nu veel eerder echt anders gaat eten. De prachtige resultaten motiveren vervolgens mij weer om ook de volgende patiënt zo te begeleiden.

Op deze manier werken, kun je niet alleen. Ik heb de rest van het team ook meegenomen in de nieuwe kennis door scholingen, etentjes en teamdagen te organiseren met het thema voeding en de relatie met klachten. De praktijkondersteuners nemen de nieuwe informatie en adviezen ook al mee in hun gesprekken met de patiënten. En: we doen er zelf allemaal aan mee! Tijdens de lunch overtreft de één de ander met heerlijke gezonde zelfgemaakte creaties. Door de kennis en bevlogenheid van het hele team wordt de patiënt goed en op maat geïnformeerd en kan deze zelf actief iets doen en veranderen aan zijn/haar leefstijl.”