Patiënt bepaalt eigen doel
Patiënt bepaalt eigen doel
Dat niet elke tool voor elke patiënt werkt, ervaarde men in huisartsenpraktijk Van Oosterom en Brooijmans. Praktijkondersteuner Juliette Gobiend vertelt: “Om patiënten te helpen bij het bepalen van hun eigen doel, hebben wij het gespreksinstrument Positieve Gezondheid van Machteld Huber (het Spinnenweb) ingezet. Al snel bleek dat dit in onze praktijk maar voor een kleine groep patiënten werkte. Wij werken namelijk in een achterstandswijk met veel laaggeletterde patiënten die niet overweg konden met het Spinnenweb. Op advies van onze praktijkbegeleider zijn we toen overgestapt op een soortgelijke methode “Baas over eigen gezondheid” die werkt met afbeeldingen.  

Opties geven
Door middel van de afbeeldingen bespreek ik met de patiënt de verschillende gebieden die de gezondheid kunnen verbeteren. Vervolgens geef ik de afbeeldingen mee naar huis en kan de patiënt thuis aankruisen waar hij besluit aan te gaan werken. Waar ik vroeger gelijk een oplossing zou hebben aangegeven, geef ik nu opties en laat het aan de patiënt om de beslissing te nemen. 

Ik vind het zelf nog best lastig om de patiënt zelf die keuze te laten maken, maar ik merk ook dat het echt grote voordelen heeft. Patiënten hebben namelijk minder weerstand en zijn beter gemotiveerd als het hun eigen keuze is!"
Patientkaart

De gesprekskaart "Baas over je eigen gezondheid" met foto’s is geschikt voor patiënten met een chronische ziekte of beperking in combinatie met lagere gezondheidsvaardigheden, cognitieve problemen en laaggeletterdheid. U kunt de kaart downloaden via onderstaande button.