ICT Special

ICT steeds belangrijker in de zorg

Digitalisering speelt in de huidige samenleving een belangrijke rol. Immers, digitalisering is in alle haarvaten van onze samenleving aanwezig en het gebruik en aanbod neemt toe. Ook voor de zorg geldt dat ICT niet meer weg te denken is.
Om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en relevante informatie, tips en ervaringen met u te delen, hebben wij deze ICT special samengesteld. Wij wensen u veel leesplezier! Mocht u na het lezen van de special nog vragen hebben, neemt u dan contact op met de afdeling ICT van ZEL via ict@zel.nl of 0174 615067.

Visie ICT
Eind 2018 heeft ZEL samen met huisartsen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, diëtisten, apothekers en psychologen een regionale ICT visie opgesteld. Deze luidt: ‘door effectieve inzet van ICT kan de patiënt beter worden geholpen en wordt tegelijkertijd de samenwerking verbeterd’.
Om de visie concreet te maken, is ZEL aan de slag gegaan met diverse projecten. Hiervoor werd een stuurgroep en aantal werkgroepen ingericht. Heeft u interesse om deel te nemen in de werkgroep, meld u dan bij de afdeling ICT van ZEL via: ICT@ZEL.nl.
Wilt u het hele visiedocument lezen? Klik dan hier.

Heeft u nog vragen over de regionale ICT visie? Neem dan contact op met Sandy Vermeij: s.vermeij@zel.nl.
ICT en praktijkvoering - patiëntenportaal: ervaringen van een huisarts
Het gebruik van een patiëntenportaal, wat betekent dat nu in de dagelijkse praktijk? Op YouTube kwamen wij Roel van Kuppevelt, huisarts uit Zeist tegen die zijn ervaringen deelt.
ICT en praktijkvoering - Privacy en datalekken in de praktijk
Marianne Poot- HAGRO Manager Wateringen Kwintsheul heeft samen met de praktijken van de HAGRO in 2018/2019 acties ondernomen om datalekken te voorkomen.

Wilt u weten welke acties zij hebben ondernomen en hoe ze dit gedaan hebben?
ICT en praktijkvoering - tips, inspiratie en informatie
Wat is het Transmuraal platformvan Siilo? Hoe gebruikt u Siilo via uw computer? Een verhaal uit de praktijk over het gebruik van Siilo. 

Lees verder voor de antwoorden en het interview uit de praktijk.
ICT, patiënt en zelfmanagement - Wat is OPEN, PGO en Medmij?
Wij geven antwoord op deze vragen en geven u meer informatie. 

ICT, patiënt en zelfmanagement - tips, links en informatie
Om uw patiënt beter te informeren en in staat te stellen regie over zijn eigen gezondheid te voeren, is ICT een goed middel. Lees verder voor COPD apps, informatie over Thuisarts.nl, keuzehulpen en handige wensites voor uw patiënten.
ICT, patiënt en zelfmanagement - Ervaringen veilig mailen
“In onze praktijk zijn we vanaf het moment dat de AVG wet van kracht werd (25-05-2018) gestart met veilig mailen."
Wij vroegen Rita Heijdra, huisarts te Hoek van Holland naar haar ervaringen bij de invoer van Secure Email.

Benieuwd naar haar ervaringen en tips?
ICT, Regionale samenwerking - veilig mailen naar organisaties in de regio
Mailen via secure e-mail van ZorgMail is veilig en vertrouwd. Wist u dat een aantal grote zorginstellingen in onze regio een domeinnaam heeft voor secure e-mail? Dat kunt u niet zien omdat er geen @zorgmail.nl achter staat maar een domeinnaam. Rechtstreeks mailen vanaf uw eigen ZorgMailadres kan dan heel eenvoudig, zonder het toepassen van codes.
ICT, multidisciplinaire samenwerking - pilot digitale overdracht
Wat gebeurt er wanneer u ZorgMail en ZorgDomein in de praktijk inzet? Benieuwd? Lees dan verder. 
“Technology is best when it brings people together.”